Centrul de transplant de maduva osoasa

Transplant de măduvă osoasă în cadrul spitalelor din Parcul Medical Group

Un program de tratament, care oferă atât servicii, cât și instruire la standarde internaționale, este oferit în transplantul de celule stem și măduvă osoasă la adulți și copii, în departamentele de transplant de măduvă osoasă, în sfera de aplicare a grupului Medical Park Hospitals. Programele de transplant includ cercetarea clinică în chimioterapia cu doze mari și rezultatul pe termen lung pentru transplanturile de măduvă osoasă. Echipa multidisciplinară de transplant de măduvă este formată din medici, asistente, farmaciști, terapeuți, asistenți sociali și administratori specializați în toate aspectele transplantului de celule stem. Programul de transplant de măduvă osoasă este puternic susținut de programe de specialitate bazate în diviziunile unității de terapie intensivă, medicină pulmonară, boli infecțioase, medicină renală și alte servicii de specialitate ale Centrului medical.

Oferim servicii pentru pacienții noștri cu ajutorul echipei noastre de medici cu experiență la toate centrele noastre de transplant de măduvă osoasă, susținute de un laborator de ultimă generație și echipamente și echipamente care respectă standardele internaționale.

Centrele noastre de transplant de măduvă sunt certificate de către Ministerul Sănătății și EBMT pentru efectuarea de transplanturi autologe, alogene, fără legătură și cu intensitate redusă. Unitățile noastre sunt, de asemenea, certificate ca „Recolte de donatori fără legătură” cu EBMT. În aceste centre, camerele și coridoarele pacienților sunt echipate cu un sistem de filtrare HEPA, care reduce riscul de infecții aeriene. Transplantul poate fi efectuat utilizând fie celulele stem ale pacientului (autolog), fie frații săi (alogeni) sau dacă pacientul nu are un frate care este histocompatibil, atunci procedura poate fi efectuată prin utilizarea celulelor stem donate de alte persoane decât rude ale băncilor internaționale de măduvă osoasă. Mai mult, transplanturile de sânge de cordon, orientate prin metoda de fertilizare in vitro, sunt unul dintre factorii care ne diferențiază de alții. Deciziile de transplant de măduvă sunt luate în cadrul Consiliului de Transplant.

Transplant autolog de măduvă osoasă

Implică transplantul de celule stem native sau, cu alte cuvinte, celule stem proprii ale pacientului.
Acest tip de transplant este de obicei preferat pentru limfoame, mielom multiplu (MM), tumori cu celule germinale și leucemie acută – deși sunt rare.

Transplantul autolog de celule stem: este rezervat pentru consolidarea rezultatelor chimioterapiei la pacienții cu mielom multiplu sau cu unele limfoame cu risc ridicat. Transplantul de celule stem autolog este preferat pentru recurențele multor limfoame.

Înainte de transplantul cu celule stem autolog, funcțiile tale cardiace și respiratorii sunt evaluate și se fac investigații cu privire la contraindicațiile transplantului.

Când este colectată propria celulă stem a pacientului, prezența celulelor bolnave în rândul celulelor stem este un risc care trebuie luat în considerare. În consecință, atunci când celulele stem crioprezervate sunt re-transplantate la pacient, celulele bolnave care se găsesc în rândul celulelor stem sănătoase pot duce la recurență.

Transplant alogen de măduvă osoasă

Această metodă implică transplantarea celulelor stem care sunt colectate de la o persoană complet compatibilă – indiferent dacă este sau nu – la pacient.
Deoarece toate celulele stem colectate sunt intacte, nu se aplică riscurile referitoare la transplantul autolog. În transplantul alogen, transplantul sistemului imunitar al unei persoane sănătoase este avantajos.
Atunci când celulele stem ale altei persoane sunt transplantate, este posibil ca sistemele imunitare să nu fie complet compatibile. Astfel, sistemul imunitar al donatorului poate reacționa împotriva organelor primitoare. Poate provoca leziuni ale ficatului, pielii, măduvei osoase și intestinelor. Aceasta este denumită „boală grefă versus gazdă”. Această afecțiune poate fi tratată, dar poate apărea insuficiență de organ, deoarece deja s-a produs deteriorarea organului. Acest risc nu se aplică transplantului alogen.

Deși transplantul de celule stem alogene este mai frecvent efectuat pentru pacienții cu cancer, poate fi de asemenea preferat în cazul bolilor care sunt caracterizate cu insuficiență a măduvei osoase.

Boli primare pe care transplantul alogenic de celule stem este o opțiune terapeutică:
– Leucemie acută (leucemie mieloidă acută, leucemie limfoblastică acută)
– Sindromul mielodisplastic (MDS).
– Anemie aplastică severă și alte afecțiuni ale insuficienței măduvei osoase (anemie Fanconi, hemoglobinurie paroxistică nocturnă, aplazie eritroidă pură)
– Limfom non-Hodgkin
– Limfom Hodgkin.
– Leucemie cronică (leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică)

Transplant haploidentic de măduvă osoasă

În acest tip de transplant, donatorul este o rudă a pacientului care nu este pe deplin compatibil.

Este o alternativă bună pentru pacienții care nu au un donator complet compatibil cu HLA. Ar trebui să se prefere donatorul pe deplin compatibil, dar dacă nu există un astfel de donator, ar trebui să se ia în considerare donatorul conex compatibil. Consecința acestei metode la pacienții, care nu au șansa de a-și petrece timpul căutând un donator care nu are legătură, este la fel de reușită ca și alte metode de transplant. Cel mai important dezavantaj al transplantului haploidentic este riscul mai mare de infecție (deoarece există o incompatibilitate semnificativă a antigenului). Prin urmare, este necesar să monitorizați cu atenție infecțiile și să luați măsuri de protecție în timp util.

Dacă un donator este căutat pentru transplantul de celule stem alogene, grupurile de țesuturi de frați, dacă sunt disponibile, sunt analizate mai întâi. Dacă nu se găsește un donator complet compatibil între frați, rudele apropiate ale pacientului pot fi examinate și opțiunea finală va fi „băncile măduvei osoase”, dacă rezultatul screeningului este negativ. Poate dura 2 până la 10 luni pentru a căuta un donator compatibil din os in bancile de  măduvă osoasă.

Pacientului i se administrează prima dată chimioterapie în doză mare în transplantul de alogeni cu celule stem, similar cu celulele stem autologe. În continuare, celulele stem colectate de la un donator sănătos (surori, înrudite sau fără legătură) sunt transplantate la pacient. Aceste celule stem permit producerea de celule sanguine sănătoase în măduva osoasă a pacientului.

În transplantul de celule stem alogene, „Boala Graft versus gazdă” (GvHD) este un posibil risc care este secundar incompatibilității tisulare între donator și pacient. GvHD este o boală gravă care poate provoca daune severe în organele primitorului. Prin urmare, este critic este important ca pacientul și donatorul să fie pe deplin compatibili în măsura maximă posibilă.

Măduva osoasă este responsabilă pentru sinteza celulelor care sunt necesare pentru viață și pentru a face față factorilor și rezultatelor dăunătoare. Sinteza necontrolată sau falsă sau incapacitatea de a sintetiza aceste celule poate duce la boli.
După apariția acestor boli, transplantul hematopoetic de celule stem poate fi uneori necesar datorită recurenței bolii, chiar dacă recuperările pot fi realizate cu diverse terapii medicale și / sau incapacitatea de a obține recuperarea sau necesitatea chimioterapiei cu doze mari pentru a obține recuperarea.

Trebuie să ne amintim întotdeauna că în transplanturile de măduvă, pacienții sunt vulnerabili la infecții și uneori sângerări. În general, aproape toți pacienții care sunt supuși unui transplant alogen utilizează medicamente imunosupresive și, astfel, ar trebui să fim foarte atenți atât pentru riscurile de infecție, cât și pentru interacțiunile medicamentoase din alte terapii.
În timp ce aceste riscuri sunt foarte posibile în transplanturile alogene, există transplanturi pe termen scurt în transplanturile autologe, deoarece nu este utilizat niciun medicament imunosupresiv. Conformitatea dintre celula stem a donatorului și țesutul pacientului este asigurată cu diverse terapii imunosupresive.

Centre de transplant de măduvă pentru adulți

Complexul Medical Park Antalya Hospital
Complexul Spitalului Medical Göztepe Complex
Spitalul medical din parcul Bahçelievler
Spitalul din Parcul Medical İzmir
Centre de transplant de măduvă osoasă pediatrică
Complexul Medical Park Antalya Hospital
Complexul Spitalului Medical Göztepe Complex
Spitalul medical din parcul Bahçelievler
Spitalul Samsun Medical Park

Transplant de măduvă osoasă

Pentru transplantul de măduvă, nu sunt utilizate numai celulele stem native ale pacientului, dar și celulele stem ale altei persoane pot fi transplantate, dacă sunt îndeplinite anumite criterii. Transplanturile sunt clasificate în funcție de sursa de celule stem.

Cum se obține măduva osoasă pentru transplant și cum sunt colectate celulele stem periferice pentru transplant?

Celulele stem care urmează să fie folosite în transplant pot fi colectate din măduva osoasă, sângele periferic și sângele cordonului ombilical al mamelor care livrează recent. Deși celulele stem colectate din sângele periferic sunt de obicei preferate în principal, celulele stem colectate din măduva osoasă vor fi preferate în bolile benigne, cum ar fi anemia aplastică, talasemia și sindroamele cu deficiență imunitară.
Celulele stem periferice sunt recoltate cu dispozitiv de afereză după citokine, care ajută celulele stem din măduva osoasă să migreze în sângele periferic și sunt denumite factor de stimulare a coloniei granulocitelor (G-CSF).
Pentru pacienții care au nevoie de transplant autolog, celulele stem pot fi recoltate din sânge periferic folosind G-CSF în urma chimioterapiei, în timp ce numărul leucocitelor crește.
Celulele stem nu pot fi colectate cu aceste metode de la pacienții a căror măduvă osoasă este extrem de săracă din anumite motive. Pentru acești pacienți, celulele stem pot fi colectate din sânge periferic folosind preparate puternice de stimulare a celulelor stem, care conțin plerifaxor ca ingredient activ, concomitent cu G-CSF. Celulele stem sunt colectate din măduva osoasă, în special în osul pelvin, folosind ace speciale sub anestezie generală în sala de operație.

Ce ar trebui să se aștepte în procesul de recuperare după transplant?

Înainte de transplanturile alogene, pacienții primesc, în general, medicamente pentru chimioterapie cu doze mari și medicamente imunosupresive. În continuare, celulele stem sunt transferate pacientului printr-un cateter central. Riscul de infecție este mare datorită agenților chimioterapici și a medicamentelor imunosupresive.
În această perioadă de referință cu risc ridicat, astfel de terapii ar trebui administrate la unitățile de transplant de măduvă care sunt echipate cu sisteme de hepafilter și ventilație care pot curăța agenții infecțioși din mediu.
Chiar dacă aceste condiții sunt îndeplinite, riscul de infecție este întotdeauna mare pentru acei pacienți. Acei pacienți trebuie monitorizați îndeaproape și tratamentul trebuie început imediat dacă se produce infecție. După ce măduva osoasă a donatorului se instalează, este posibil să asistăm la o luptă între celulele donatoare și țesuturile pacientului. La acești pacienți se utilizează agenți imunosupresoare pentru a evita această afecțiune. Rezultatul cu succes la acei pacienți depinde de tipul de boală, stadiul bolii și gradul de conformitate între donator și pacient.
Deși transplantul de măduvă este o opțiune de salvare a vieții în bolile care provin din măduva osoasă și nu pot fi tratate cu tratamente medicale, cea mai importantă problemă este aceea că nu este întotdeauna disponibilă o soră compatibilă. În astfel de cazuri, opțiunile valoroase includ donatori neafiliați și donarea unui tub de sânge către băncile măduvei osoase de către donatorii voluntari.

Spre deosebire de donațiile de organe, donarea măduvei osoase nu provoacă o deficiență în niciun organ sau corp uman și această procedură de scurtă durată care provoacă o pierdere de timp foarte onorabilă poate salva viața altei persoane. În acest moment, orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani poate fi donatoare de măduvă. Este extrem de necesară creșterea gradului de conștientizare în această problemă.
Aceste transplanturi pot fi sub forma unui transplant autolog – celulele native ale pacientului sunt transplantate înapoi la pacient în urma unor terapii medicale cu doze mari – sau transplant alogenic – celulele stem sau măduva osoasă a altei persoane sunt transplantate la pacient.

Fratii compatibili și cei înrudiți sau persoanele care nu au legătură cu țesuturile sunt donatori posibile pentru transplanturi alogene. Se pot folosi celule stem derivate din sângele periferic, măduva osoasă sau sângele cordonului ombilical.


embleme - organ - transplant

Incepandu-si activitatea in domeniul spitalelor turcești inca din 1993, Medical Park Hospitals Group serveste pacienți in 28 de spitale situate in 17 orase.


Medical Park Romania

Spitalele Medical Park – nava-amiral a Grupului MLPCare, care este cel mai mare grup de asistență medicală din Turcia, avand 14 mii de angajați în 28 de spitale situate în 17 orașe ale Turciei

Copyright 2019 © Medical Park Romania

× WhatsApp