Centrul Accident Vascular

Centru de accident vascular cerebral

Ce este AVC?

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către orice parte a creierului încetează, ceea ce duce la perturbarea furnizării de oxigen și glucoză creierului sau uneori când apare sângerare în creier. Inspirat de atacul de cord, este denumit și „atac de creier.” Acest lucru duce la deteriorarea temporară sau permanentă a celulelor creierului.

Deteriorarea permanentă a celulelor poate provoca disfuncție ireversibilă în partea creierului controlată de celulele deteriorate. De exemplu: accident vascular cerebral complet sau parțial care rezultă din afectarea celulelor din emisfera dreaptă a creierului care controlează funcția mișcării duce la slăbiciune la brațul și piciorul stâng.

Simptomele accidentului vascular cerebral

Slăbiciune într-una sau ambele părți ale corpului: cel mai frecvent apare la brațe, picioare, mâini și față. De obicei, ambele mâini și piciorul sunt implicate.

Deficitul senzorial într-una sau ambele părți ale corpului. Unii oameni pot prezenta un deficit senzorial sub formă de anestezie, amorțire și ace într-o parte a corpului. Tulburarea de vorbire: pacientul cu accident vascular cerebral prezintă o vorbă neclară, amețire sau uneori dificultăți de a-și aminti anumite cuvinte. Alții întâmpină dificultăți în înțelegerea altor oameni.

Stare mentală modificată: pierderea cunoștinței, somnolență, orientarea in timp, incapacitatea de a înțelege întrebările și discutiile.

Deficiențe vizuale: accidentul vascular cerebral se poate manifesta prin vedere dublă și pierderea vederii în câmpul vizual al unui ochi.

Durere de cap cu debut brusc: cefalee cu cauză necunoscută.
Este posibil să apară amețeli, greață, vărsături și dezechilibru postural.

Tratamentul AVC

Locul și tipul de îngrijire și tratament sunt importante pentru pacienți. Cea mai importantă metodă este îngrijirea și tratamentul la „Centrele de accident vascular cerebral”, denumite „unități de accident vascular cerebral”, care sunt configurate similar cu unitatea de terapie intensivă coronariană, în care pacienții cu infarct miocardic sunt internați în stadiu incipient. Aceasta ajută semnificativ pacienții.

Când pacienții cu accident vascular cerebral sunt internați într-o clinică de spitalizare de rutină, chiar dacă este o clinică de spitalizare de neurologie generală, riscurile pentru mortalitate și dizabilitate vor fi mai mari comparativ cu internările în unitățile speciale de accident vascular cerebral. Tratamentul AVC este o provocare contra-timp, cum este cazul pacienților cu infarct miocardic, iar tratamentul și îngrijirea de către o echipă de medici și asistente specializate într-o unitate specială pentru tratamentul acestei afecțiuni cu tratament și îngrijire specială stau la baza managementului modern al AVC.

1. Tromboliză intravenoasă

Tratamentul de primă linie a AVC necesită restabilirea rapidă a fluxului de sânge cerebral care este afectat de vasele înfundate, care duc sângele către creier. Fiecare secundă de la debutul accidentului vascular cerebral este foarte importantă în tratament.

Terapia trombolitică intravenoasă implică o injecție intravenoasă a unui medicament care descompune cheagul, dar nu mai târziu de 4,5 ore de la apariția simptomelor unui accident vascular cerebral. Abordarea optimă este să începi tratamentul cât mai curând posibil.

Acest tratament rupe cheagul și ajută la reglarea rapidă și eficientă a fluxului sanguin și, în consecință, ajută la inlăturarea accidentului vascular cerebral.
Dacă starea medicală a pacientului nu este adecvată pentru acest tratament sau a trecut mult timp de la debutul accidentului vascular cerebral, terapia trombolitică intravenoasă nu este o opțiune terapeutică. Medicul dumneavoastră va trebui sa apeleze la alte medicamente și metode.

2. Tratamente endovasculare

Dacă marile artere care furnizează sânge creierului sunt obstruate de cheag, terapia trombolitică intravenoasă nu poate descompune suficient cheagul de sânge care s-a dezvoltat în marile artere. În acest caz, scopul principal al tratamentului este de a descompune sau elimina cheagul cu abordare intraluminală (în interiorul lumenului). Aceste tipuri de tratamente se numesc tratamente endovasculare și se realizează printr-o procedură angiografică.
Cu toate acestea, acest tratament trebuie utilizat în primele 8 ore după debutul AVC.

Tromboliza intra-arterială

Un cateter subțire și flexibil se inserează într-o arteră din inghină prin metoda angiografică. Se ghidează către vasele care alimentează creierul și către vasul ocluzat care provoacă accidentul vascular cerebral. Cheagul care duce la ocluzie este accesat. Agentul trombolitic cu doze mici, rtPA, este administrat direct în sau în apropierea cheagului. În prezent, această metodă este considerată o terapie adjuvantă.

Îndepărtarea mecanică a cheagului (trombectomie)
Un cateter subțire și flexibil inserat într-o arteră prin metoda angiografică. Este ghidat la vasele care alimentează creierul și vasul ocluzat care provoacă accidentul vascular cerebral. Se ajunge la cheagul care duce la ocluzie. Cheagul care ocupă vasul este aspirat cu un cateter special cu aleză mare sau prins cu stenturi retractabile speciale.

3. Cum pot preveni accidentul vascular cerebral?

Următoarele tratamente pot fi administrate singure sau în combinație după ce a fost luată în considerare starea medicală și cauza accidentului vascular cerebral.
Terapii cu medicamente

Medicamentele anti-trombotice sunt medicamente care împiedică formarea cheagului, care poate provoca accident vascular cerebral și creșterea cheagurilor existente. Există două subgrupuri în acest grup de medicamente:

Medicamente antiplachetare
Aceste medicamente previn formarea de cheaguri, împiedicând atașarea trombocitelor la formațiunile de plăci, care provoacă stenoza. Aspirina este un medicament listat în acest grup. 2. Agenți anti-coagulanti: aceste medicamente împiedică formarea cheagului în vasele de sânge și oprește creșterea cheagurilor existente.

Tratamente chirurgicale

Endarterectomia:

Artera carotidă se află pe ambele părți ale gâtului și furnizează sânge catre creier. Procedura se realizează atunci când aceste vase sunt stenotice sau ocluzate. Artera carotidă este defacută printr-o incizie mică făcută pe partea din față a gâtului și plăcile care provoacă stenoza sunt curătate de pe perete.

Tratamente intervenționale:
Stenoza vasculară poate fi gestionată cu metode de tratament intervențional sau endovascular care se realizează prin abordare angiografică în loc de endarterectomie, atunci când se consideră necesar. Această metodă ajută la tratarea stenozei nu numai în vasele de sânge care pot fi accesate chirurgical, cum ar fi artera carotidă, dar și în vasele intracraniene mai mici, pentru care nu se poate face operație.

Angioplastia
Un cateter special este introdus într-o arteră din zona inghinală și avansat către vasul de sânge al creierului care este stenotic secundar formării plăcii. Când este atinsă partea stenotică a vasului, balonul situat într-un capăt al cateterului este umflat pentru a dilata diametrul vasului și pentru a restabili patența lumenului. Astfel, fluxul de sânge în creier este îmbunătățit.
Implantarea stentului

Un cateter special este introdus într-o arteră din zona inghinală și avansat către segmentul stenotic al vasului din creier, secundar formării plăcii. Balonul dintr-un capăt al cateterului este umflat, dacă este necesar, pentru a dilata segmentul stenotic. Apoi, un stent este plasat la partea stenotică a vasului și astfel, segmentul stenotic este dilatat. Deci, fluxul de sânge către creier este restabilit.


embleme - organ - transplant

Incepandu-si activitatea in domeniul spitalelor turcești inca din 1993, Medical Park Hospitals Group serveste pacienți in 28 de spitale situate in 17 orase.


Medical Park Romania

Spitalele Medical Park – nava-amiral a Grupului MLPCare, care este cel mai mare grup de asistență medicală din Turcia, avand 14 mii de angajați în 28 de spitale situate în 17 orașe ale Turciei

Copyright 2019 © Medical Park Romania

× WhatsApp